23 Mayıs 2009 Cumartesi

Reel Ekonomiye Giriş (Introduction to Reel Ekonomi - La Entrance De Reel Ekonomi)

Ekonomi ile ilgili konuşulurken ya da yazılırken birçok rakam ve terimden bahsedilir. Yok cirosu, yok kârı, yok zilyon yurosu diye kafamızı acıtırlar.
Şimdi size, ekonomi ve piyasadan bahsederken dikkat edilmesi gereken birkaç püf noktası vereceğim.

Cümle içerisinde 'ekonomi' kelimesini yalnız başına kesinlikle kullanmayın. Kesinlikle onu tamamlayıcı ve tanımlayıcı birkaç kelime ile güçlendirin. Bunlardan en bilineni 'reel ekonomi' dir.
'Aga ben bişey bulamadım' diye telaş etmeyin, 'reel' i yapıştırın ekonominin başına.




Kariyer basamaklarını hızla tırmanayım... Aha o ne, bişey gördüm, kariyer hedefi mi lan yoksa...


Bir diğer önemli konu da periyotlarla ilgili. Zaman dilimleri verirken, bunları uzun tutmayın. Yapılan en büyük hatalardan biri periyodun yıl olarak verilmesi.
'2008 yıl ciromuz bilmem ne kadar euro' dediğiniz an, bitersiniz. 'Bu da ekonomiden hiç anlamıyomuş' derler adama.
Ekonomi, günümüzde yıllarla ifade edilemeyecek kadar hızlı değişir. Bunun en basit yolu 'çeyrek' tir. Yılı çeyreklere bölün. 2008'in ilk çeyreği, 3. çeyrek vs, gibi.
O kadar da çeyrek meyrek diye anlattık, armut gibi bakıyolar hala.

Temel kullanıcılar cümle içerisinde bir tane 'çeyrek' kullanabilirler. İleri seviye için, aynı cümlede iki kere 'çeyrek' in nasıl kullanılacağını daha sonra anlatacağım.
Şu da var ki, kesinlikle bir cümle içerisinde 3 kere 'çeyrek' kullanmayın. Bu da bilgi eksikliği nedeni ile 'çeyrek'in arkasına saklandığınız hissi verebilir dinleyiciye. 'Çeyrek', saldırı için kullanılacak bir mızrak değildir. Sizi saldırıdan koruyacak bir mifer de değildir. 'Çeyrek', şovalyenin atıdır. Sizi hedefinize daha hızlı ve net ulaştıracak bir araçtır. Onu düzenli olarak tımar etmeli, yemini suyunu eksik etmemeniz gerekir. Çeyrek candır, çeyrek ekonomistin kurtarıcısıdır.
Gittim ben.....
Milan 2.10, Galatasaray 1.70 ... fena kupon olmadı. O değil de maçı nasıl izlicez, justini de engelledi şerefsizler.

4 yorum:

  1. hadi "yılın ilk çeyreği" kullanımını anladım da, ikinci ceyreği nerede kullanacağımı bir türlü bulamadım. hocam bi yardım etseniz.. =))

    bir de 'iyimser hava' 'yükseliş trendi' ve 'ekönömik göstergeler' konularını kaçırmışım. söyle bir üstünden geçseniz.

    YanıtlaSil
  2. yılın ilk çeyreğinde kâr, ikinci çeyreğinde zarardan bahsedebilirsin.

    YanıtlaSil
  3. ulan şövalyenina atı ne ya. hahahahahahah

    YanıtlaSil
  4. ikinci çeyrek genelde birinci çeyrekle kıyaslanır. üçüncü çeyrek çok kritiktir, ya çıkarsın ya batarsın. ikinci vize gibi düşünülebilir. 4. çeyrek(son çeyrek olarak da bilinir) artık ak g.tün kara g.tün belli olduğu periyottur, yumurta g.te gelmiştir. hedefi tutturdun tutturdun. son çeyrekte yapılacak şeyler yıl sonu rakamlarını çok fazla etkileyemediği için ekonomi çevrelerince 'koy g.tüne dönemi' olarak da ifade edlir.

    bu ilk dersti, o yüzden bişi kaçırmadınız aslında. o terimleri de önümüzdeki derslerde aytınyılı şekilde anlatacağım.

    YanıtlaSil