21 Mayıs 2009 Perşembe

Reel ekonomi 005: "Kağıt toplayıcıları"

Sokak ekonomisinde bir numaralı isim "Evde Kendimiz" 2008 hayvanî krizini, ekonomiyi en çok etkileyen meslekler ekseninde ekonomiyi irdelemeye devam ediyor. Verdiğimiz uzun aradan anlayacağınız gibi bu sefer çok ayrıntılı bir araştırma yaptık. Hatta öyle büyük bir çalışmaydı ki, Asaf Savaş Akat, Deniz Gökçe, Mavhi Eğilmez gibi isimlerden yardım aldık. Deniz Bey'le arada futbol muhabbeti yaparken, Mahvi Bey'in ismini bir türlü doğru söyleyemediğimiz için, kendisi bize karşı tavır aldı. Mahri Bey'in bu tavrını anlayamadık.

Kağıt toplayıcılığı zor dönemler yaşıyor. Avrupanın önde gelen ekonomi dergilerinden Euromoney bu konuyla ilgili ne bir araştırma yapmış ne de bir yazı yayınlamış. O kadar para verdik dergiye boşu boşuna. Komşudan aşırdığımız Capital dergisinde ise bir araştırmanın çarpıcı sonuçlarıyla karşılaştık. Merkez Bankasının verilerine göre kağıt toplama sektörünün baronları, son 6 ayda geçtiğimiz yıllara göre %80 daha fazla kredi çekmiş. Yine aynı dergideki araştırmada belirtildiğine göre Dünya Ticaret Örgütü (WTO) kağıt toplayıcıların krizden bu yana çok daha fazla çalıştığını belirtmiş. Raporda belirttiklerine göre kamu bütçe dağılımlarındaki oranlar, gayri safi milli hasılayla karşılaştırılınca aradaki uçurum ortaya çıkıyormuş. IMF de sektörde %34,2 lük bir daralma öngörmüş.

Sektörün tecrübeli isimlerinden Davut Hendekli yüzünün göstermemek şartıyla ropörtaj teklifimizi kabul etti. Davut Bey mikrofonlarımıza "Aslında 2008 in ilk yarısında her şey çok güzeldi. Kağıt bol, toplayan azdı. Kriz patlayınca sayımız çok arttı ve yeterli kağıt bulamaz olduk. Millet de tasarruf edeceğim diye kağıtları eskisi kadar atmamaya başladı. Çok kişi çalışınca kağıt fabrikaları da fiyat düşürdü, amımıza koydular!"diye konuştu. Halbuki o kadar güzel başlamıştı.



Sektörün çılgın ve çokyönlü isimlerinden Cevat Gözüaçık, "Valla amerikadaki mortgage faizleri artınca bizim işlerimiz de çok etkilendi. Ben de yan işlerle azalan kârımı kompanse etmeye çalışıyorum. Debo ve botrum demizliyorum." diye konuştu.








Ümit İleri ise "abi ben kağıt toplamıyorum, arkadaş dispansere kardeşini ziyarete girdi. Kardeşi verem miymiş neymiş, arabayı bana emanet etti" diye konuştu. Ümit Bey'i işinden utandığı için kınıyoruz.






Bir Reel ekonomi köşemizin daha sonuna geldik, krizin psikolojik olduğunu tekrar hatırlatarak veda ediyorum sizlere. Kriz bizim kafamızda, teğet geçti o.

(fotoğraflar: İstemihan Talay)

2 yorum:

  1. eheheh süper olmuş yine

    YanıtlaSil
  2. "debo ve botrum demizlenir"
    kannımca bu tamamen bilinçli yapılmıştır. yani bu tip ufak imla hatalarıyla akılda kalma stratejileri büyük şirketlerin de sloganlarında göze çarpmakta.
    kağıt toplayıcıları... sandığımızdan daha zekiler, ve giderek artıyorlar.

    =)))

    YanıtlaSil