11 Şubat 2009 Çarşamba

Reel Ekonomi 001: Bir sektör kan ağlıyor!

"Kapağında Resmi Var sevenler yazı dizisine doyamayacak!" iddiasıyla titretiyorum bünyeleri. Bu sıralar dünyada yaşanan ekonomik kriz vesilesiyle ekonomiye merak saldım. Sektör sektör inceleyeceğim para alemini. İlk inceleme konumuz ayakkabı boyacılığı...

Dünya Bankası'nın verilerine göre 2008'in üçüncü çeyreğinde %13 küçülme olmuş sektörde. Yine Dünya Bankası'nın dediğine göre bir önceki yıla göre sektördeki istihdam %20 azalmış. Dördüncü çeyrekte ise havaların bozması ve artan yağışlarla birlikte %5'lik bir büyüme kaydedilmiş. Fakat küresel ısınma ile azalan yağışlar, özellikle kar yağışının azalması, kâr yağışını da etkilemiş. Önceki senelere göre %4 küçülme söz konusu.

Boya fiyatlarının artmasıyla maliyetleri artan boyacılar, şu anda müşteriyi kaybetmemek için neredeyse sıfır (rakamla 0) kâra çalışıyorlar.



Nazmi Çıracı 20 yıldır bu sektörde. 1994 ve 2001 krizlerini de yaşay
an Çıracı "böyle bir daralmanın yaşanacağını hiç düşünmemiştim. Obama'nın seçilmesiyle mortgage fiyatlarının düşmesini bekliyorum. Bu da eminim ki bize olumlu yansıyacaktır." diye konuştu.










Sektördeki yeni ama gelecek vaat eden isimlerden Seyfi Akarcalı ise "Hükümetten bir önlem paketi ve en az 2 yıllık kalkınma planı bekliyoruz. Başka ne diyecektim abi?" dedi.









Şevket Eryılmaz ise mikrofonlarımıza "Böyle devam ederse 2010'un ilk çeyreğinde sektörde büyük işten çıkarılmalar yaşanacak amına koyum" diye konuştu. Şevket Eryılmaz'ı hayvanlığından dolayı kınıyoruz. Şevket Bey sözlerine "sonuçta kriz bu. millet ayakkabı alamıyor. o ayakkabılar eskiyince daha çok boyaya ihtiyaç duyulacak. O zaman sike sike boyatacaklar amına koyum." diye devam edince kendisiyle röportajı kestik zaten. Fakat bu öngörüsüne de katılmadan edemedik.






Bir sonraki "Reel ekonomi" yazımızda görüşmek üzere. Şevket Bey'in kusuruna bakmayın. Kriz şeyetmiş kendisini, ondan şeyoldu.

(fotoğraflar: arak)

2 yorum: