19 Şubat 2009 Perşembe

Reel Ekonomi 002: "Tartıyım abi?"


Sokağın nabzını ölçen Reel ekonomi köşemizde bugün ele alacağımız konu tartıcılık. Kendilerine bu ismi mi veriyorlar bilmiyorum ama mantıklı geldi bana. Tartıcılık sektörü çok değişkenlik gösteriyor sayın okuyucularım. Neye göre büyüyüp neye göre küçüleceği belli değil.

Merkez Bankası'nın kredi faizlerini artırmasından sonra piyasalarda şöyle bir hareketlenme olsa da, uzmanlar yılın ikinci çeyreği için iç açıcı konuşmuyor. Dow Jones endeksinin düşmesi ve Amerika'daki mortgage faizlerinin yükselmesi iyi gelişmeler değil.

Şu an tüm dünyada yaşanan mali kriz sektörü nasıl etkiledi, belli değil açıkcası. Kimine göre millet açlıktan zayıflıyor ve tartılmak hoşuna gidiyor. Kimine göre ise millette tartıcıya verecek para kalmamış, zaten zayıf olunca çok da tartılmaya gerek kalmıyor. Sektörün önde gelenleri bu konuda fikir birliğine varamamış durumda.

Onlardan biri de Hüseyin Kavuncu. Kavuncu, "Tartıyım mı abi?" diye konuştu. Sektörün geleceği hakkındaki fikirlerini sorduğumuz Kavuncu "ya kardeşim, bu sinbo falan var ya, 10 liraya baskül satıyo. herkes almış bi baskül, sıçıp sıçıp tartılıyo" şeklinde sözlerine devam etti ve ekledi "10 liraya tartı mı olur lan". Hüseyin Bey'in liraya uyum sağlaması bizi şaşırttı.

(Hüseyin Bey işyerinde)

Bunun üzerine konuyu araştırdık ve çarpıcı sonuçlara ulaştık. Çin'in istilası sonucunda piayasada 10 liraya baskül bulunabiliyordu. Bir yapı malzemeleri mağazası çıkışında elinde baskülle yakaladığımız Berk Koç'a sorduk: "Kaç para verdiniz o basküle". Berk Koç'un cevabı düşündürücüydü: "Ben 20 lira verip iyisinden aldım. sonuçta sokakta 20 kere tartılsam vereceğim para bu. Arada kız arkadaşım geliyor eve, o da tartılsa baya kârdayız demektir. Ordan gelen 350 binle elimdeki 100 binliklerden, üç altıyüz çıkarsa, sigarayı öyle alırım. Cebimdeki bozukluklardan da kurtulmuş olurum" diye konuştu.

(Berk Koç kız arkadaşının kilosunu ölçüyor)

Bir reel ekonominin de böylece sonuna geldik. Sektör sektör anadolu...

(fotoğraflar: ordan burdan)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder