9 Temmuz 2010 Cuma

İyi Sinema Nasıl Olmalı?

Sevgili evde kendimizciler, biliyorsunuz sinema sanatı üzerine ihtisas yapmış, bu konudaki yazıları gerek yurtiçi gerekse yurtdışındaki akademik çevrelerce takip edilen bir insanım. Gerek burada, gerekse internetin çeşitli başka köşelerinde de yazdım çizdim, bu konudaki rüştüm, ağırlığım belli. O yüzden, sizlere bir faydam olsun, bu engin bilgi birikimimden siz de faydalanın istedim.

Bundan sonra yanlış yunluş filmlere gitmek, tüh lan boşa para verdik demek yok! Tek yapmanız gereken, uzun yıllar süren araştırmalar sonucu ulaştığım aşağıdaki maddeleri kontrol etmek. Eğer bunlardan biri veya bir kaçını sağlıyorsa o film iyidir, izlenir. Buyrun başlıyoruz:

1. Van Damme oynuyorsa:





Eğer bir filmde Van Damme oynuyorsa o filmin kötü çıkma ihtimali neredeyse yok gibi. Büyük ustanın bütün filmlerini izledim, sanatsa sanat, dövüşse düvüş hepsi var.




çok çalıştım ama bacakları şöyle ayıramadım be...



2. Vurdu-kırdı sahneleri bolsa:

Şimdi diyeceksinizki izlemeden bunu nasıl anlayalım? E ama fragman diye bir şey var, eğer fragmanda bol bol aksiyon, silahlı silahsız çatışma varsa o film iyidir izlenir. Aynı şekilde filmin afişine bakarak da anlayabilirsiniz bunu. Düsturumuz: "Ne kadar kemik sesi, silah sesi var, orda çok güzel bir sinematografi var!"

İşte örnek bir film afişi... (vhs kapağı bu aslında)

3. Ninjalar, samuraylar varsa:

Ninjalık tamam, her türlüsüne saygım sonsuz. Hele samuraylık, bakın buraya yazıyorum Toşiro Mifune'nin oynadığı bütün filmlerin hastasıyım, cemil cümle samuraylar eline su dökemez...

Yalnız, bu madde aslında biraz tehlikeli. Neden? Eğer filmin yapım tarihi 2000 yılından önce ise tamam, ninjalı her filmi izleyebilirsiniz. Ama yakın tarihteyse kontrol etmek gerek, sanatsal ninjalı film çıkabilir, aman dikkat! (örn: uçan hançerler, ağlayan kaplan-zıplayan ejder vs vs...)

Onlar biraz yoruyor insanı, sanatsal filan ya...




Evet, şimdilik bu kadar ama yazı dizimize devam edeceğiz, hatta bu seri bittikten sonra "kızla gitmelik filmler" diye bir başka bir yazı dizisine başlayıp hayır dualarınızı almayı düşünüyorum. Halka hizmet hakka hizmettir neticede...

12 yorum:

  1. abi o ilk resim yanlış hatırlamıyosam van damme ın kötü olduğu bir filmdi. hatta van damme adamı dövüyodu, oğlu da çıkıp van damme ı dövüyodu. vhs kasedi vardı o filmin bende. kaç kere izledim allah bilir.

    iyi filim ama. zatam van damme var kötü olma ihtimali yok.

    YanıtlaSil
  2. ben zaten senin gibi düşündüğümden bana bi faydası olmadı ama gençler adına teşekkür ederim. toplumun bu tür bilinçlendirmelere ihtiyacı var.

    ben kızla gitmelik filmlerden sonra bir de akşam evde ana babayla izlemelik filmler istiyorum. sevişiyorlar falan, utanıyoruz yanlarında

    YanıtlaSil
  3. kızlarla gitmelik filmler çok ayıp bi başlık, kınıyoruz. kadın biloklarına şikayet edicem bu blogu

    YanıtlaSil
  4. abi o sahne "altın yumruk" adlı filmden. bruce lee'nin ruhu filan geliyo bir tane bebeye musallat oluyo, bebe de o gazla gidiyo vandaymı dövüyor filan, oyle bir seydi...vandaym kötü adamdı hakkaten mafyanın tetikçisi miydi neydi

    YanıtlaSil
  5. hah!evet abi. bruce lee nin şeysi geliyo. hatta bunların çalıştığı kollu bi kütük olur. ilk bu filmde gördümdü. babası sakallı mıydı neydi.

    Bu filmi bulana 100 bin liraz veriyorum.

    YanıtlaSil
  6. bu arada imdb'yi ve orda oylama yapan entelleri kınıyorum. van damme ın en yüksek filmi kan sporu, o da 6.2. aslan yüreğe 5.4 vermişler lan. o son dövdüğü adam bile tek başına 3 puan eder be.

    YanıtlaSil
  7. elleri kırılsın o puanları vandaymıra reva gören entellerin...

    babası sakallı şuursuz bir şeydi, güya karate salonu vardı ama paso dayak yiyodu, vandaym bunun agzını burnunu kırıyordu. sonra zenci break dansçı vardı esas oğlanın yanındaki komik kadrosundan girmişti filme...

    ekşi sözlükte de baya bişey var hakkında, şimdi baktım da

    YanıtlaSil
  8. aha da fimin adını buldum. No Retreat, No Surrender mış. şimdi bu filmi bulup indirmek kaldı. onkaplan abi istanbul'a gelirsin artık izlemeye

    YanıtlaSil
  9. VHS candır.

    Bu arada Hanzo the Razor serisini de izlemişsindir herhalde üstad.

    seven samurai asla unutmaz.

    YanıtlaSil
  10. abi izlemedim ama biraz arastirdim, cok cevval bi seriye benziyor, torrentler elverdigince insallah...

    YanıtlaSil
  11. JCVD 7.4 almış ama benim ona puanım 8.2 kanka!
    "kızla izlemelik iyi film" tadında. hem siz mutlu olun hem de gülyüzlünüzü sevindirin.

    YanıtlaSil
  12. Gerçekten Van Damme nin filmleri gerçekten her yönden iyi

    YanıtlaSil