17 Ağustos 2009 Pazartesi

Reel ekonomi 007: Bi' milyon!

Ekonominin dalağını yaran yazı dizimizle tekrar sizlerle beraberiz sayın Evde kendimiz'ciler. Bu bölümde Beşiktaş'tan Üsküdar'a motorla geçince karşınıza çıkan "1 liraya garip garip şeyler" satan abilerimizi inceledik.

Konuyla ilgili kapsamlı bir araştırma yapmak için önce bizim Mahvi Eğilmez'e gittik. "Mahpi bi el at lan! Şu dayıların sektör ne durumda?" dedik. "Aga Ekodiyalog'un çekimi var. Yetişmem lazım. ayrıca adım Mahfi ulan, Mahfi!" diyerek kaçtı. Arkasından "Ulan üç kişinin yaptığı konuşmaya diyalog denir mi? Ekotriolog olması lazım!" diye bağırdık biz de.

Mahfi'den hayır gelmeyince gidip IMF başkanı Dominique Strauss-Kahn ile görüştük. "Sayın Kahn, Oliver Kahn ile bir akrabalığınız var mı?" sorumuza "3. göbekten kuzenim oluyormuş. Benim dedemin halasıyla, onun amcasının bacanağı ilginç insanlarmış" diye cevap verdi. Üsküdar'daki bir milyoncuları sorduk. Konuyla ilgili kendisine gelecek raporları beklediğini belirtti.


Sektörün daralma veya büyümesiyle ilgili çok fazla veriye ulaşamadık. Sadece sektörün tecrübeli ismi Hayri Kırılmaz ile yaptığımız söyleşiden bazı verilere ulaştık. Hayri Bey "Sektör krizden çok etkilendi. Özellikle Amerika'daki mortgage faizlerinin artması bizim de küçülmemize neden oldu. Özellikle 2008'in son çeyreği ve 2009'un ilk çeyreği çok zorlandık. 2009'un son çeyreğinde bir artış bekliyoruz." diye konuştu. "Ya Hayri abi, o elindeki şeyden alan oluyo mu harbiden?" diye sorduğumuzda gözlerinin dolduğunu saklamakta güçlük çekti.

Bir Reel ekonomi'nin daha sonuna geldik. "Reel ekonomi bitti abi. Depik sürekli kendini tekrarlıyo" diyen varsa teessüf ederim.

fotoğraf: depik (the original)

4 yorum:

  1. hayri abi soldaki bey mi? ya da; hayrı bey soldaki abi mi? ikisi de aynı kapıya çıkmıyor değil. neyse işte ben onun elindeki şeyi sevdim. ama oralara gitmiyorum ki hiç.. gitsem alırdım, üzülmezdi. kıyamam:(

    YanıtlaSil
  2. ne mortgage'miş arkadaş. etkiledi de etkiledi ülkeyi. mahphi eğilmez'e selamlar.

    YanıtlaSil
  3. sorma littlecım. mahvetti ortalığı. bizim muhabbet kuşunun bile sesi çıkmıyo bu amerikadaki mortgage yüzünden.

    YanıtlaSil
  4. bi milyon türk insanında psikolojik bir sınırdır.

    YanıtlaSil