28 Nisan 2010 Çarşamba

David Lynch'e Açık Mektup

Evet biliyorsunuz, bilim konusunda yurtiçinde olsun yurtdışında olsun çeşitli üniversitelerde kürsüsü bulunan, ülkemizin önde giden bilim adamlarından Prof. dr. depik'in hazırlayıp sunduğu "bilime sığ bakış" programının felsefe dosyasında izleklerden "peki ya David Lynch (Davut Vinç okunur) ne olacak" diye bir soru geldi. Şimdi orda da belirttim, sayın prof. depik de görüşlerime katıldılar; davut vinç bilimsel değil sanatsal bir kişi olduğundan bilimsel kıstaslara göre incelemek bilimsel bakış açısına yakışmaz. Onu ve o büyülü sinemasını sanatsal açıdan analiz etmek lazım. O iş de kendini sanat dünyasına adamış, yıllarca sanat tarihi dersleri almış (bkz. okulu sündürmek) bendenize düştü.

Ama ondan önce yıllardır büyük ustaya yazmak istediğim bir mektup var, onu aradan çıkarayım istiyorum; buradan bütün evdekendimiz okurları önünde David Vinç'e sesleniyorum:

Sevgili Bay David Linç;

Sinemanızın büyük bir hayranıyım. Ama sadece hayranıyım, izlemeye gelince kafam almıyor o kadar şeyi. Zaten bir Mulholland Drive'ı izledim, bir de ikiz tepeler'i hayal meyal hatırlıyorum, ama mevzu neydi hiç bir fikrim yok. Gerçi Mulholland Drive'daki mevzu neydi onun hakkında da bir fikrim yok. İşte kızlar arada bir yiyiştiler de bilet parası boşa gitmemiş oldu.

Neyse abi, diyeceğim ben senin filmlerini aslında izlemedim. Ama muhtelif karılı kızlı sanat ortamlarında sanki izlemişçesine atıp tutuyorum, blue velvet olsun, lost highway olsun aklıma ne gelirse sayıyorum. Kimse de anlamıyor abi; metafor diyorum, altmetin diyorum, farklı okumalar filan derken iyice akılları karışıyor; zaten ben sana bir şey diyeyim mi Davut abi, milletin de bir şey anladığı yok izlediğinden. Ordan cüce geliyor, öbürü kayboluyor aha ordan bir şey çıktı derken bir bakıyoruz filim bitmiş la! Bu nasıl sinema allahını seversen, iki vurdu -kırdı bir şeyler koy, bir kemik sesi duyalım, araba takibi olsun aksiyon görelim be abi.

Ama tabi sen daha iyi bilirsin, yıllarını sanata gizeme vermiş insansın. Ha gene yap sen gizemini, sanatını, yapma demiyorum gene yap, ama hobi olarak yap. bak şu yaşına geldin bir tane ninjalı film çekmedin, nedir yani gizemse gizemin kralı ninjalarda, çeksene bir ninjalı filim!

Neyse konuyu uzattım, asıl ben şey diyordum, kızlara filan havam olsun diye filmlerini izlemiş gibi atıp tutuyorum ya; o konuda hakkını helal et abi, ahını almayayım.

Saygılarımla,

Onkaplan

Tabi böyle yazınca adam anlamaz, aha bu da ingilizcesi:

Dear David Lynch


I am a big fan of your cinema. But just fan. Not fun. It is too complicated for me you know. I just watched Mulholland Drive but have no idea about it. Maybe girls should be more naked, it is the way of art movie, you know better.


Vatevır, what i say is this: in ortams with lots of girls, i say many things about your movies, but guess what, all bullshit because i actually never watched them. I say metafor, different readings, subtitles, whatever suits… but Dear David, listen to me carefully, no one understands it because your films are too artful for us. Maybe it is time for you too shoot ninja movies, think about it, it would be awesome bro! A ninja film by David Lynch with lots of mançıka and other stuff! Art cinema world would be in total chaos, total shock! What a great thing to see…


But you know better, becuse you are the artful person and i am not. But give me helallik becuse i eat many bread on your cinema. Entel girls are pretty but speak too much nonsense.


Yours sincerly


Onkaplan (10 tiger, fantom you know? Espri babinda)




7 yorum:

  1. abi sabah sabah gözümden yaş getirdin ya, allah iyiliğini versin. i love entel girls in ortams

    YanıtlaSil
  2. me too. very artful, very thoughtful ortams. good for health.

    YanıtlaSil
  3. there is a saying in our place,"ohhh shit".

    YanıtlaSil
  4. işte beklediğim yazı! "i eat many bread on your cinema" ben bunun üzerine bir düşüneyim..

    YanıtlaSil
  5. İngilizcenin Almancanın bizden öğreneceği daha çook şey var.

    "das haus die frau"

    Ich möchte eine Flasche kaltes Bier.

    YanıtlaSil
  6. Mektup da , ingilizce çeviride 10 numara

    YanıtlaSil
  7. i read your opınletter..you made me happy my dear friend..i love girls, i love blonde naked girls..and i am sure you love to..well i'll make movies like my other movies for you and and..enivey i gotta go right now..see you all in my other unintelligible movies..adios muchos..(i mean ''eheheh..'')

    YanıtlaSil