24 Nisan 2010 Cumartesi

Bilime sığ bakış: Felsefe!

Aslında ben de biliyorum, felsefe bilim değildir; tüm bilimlerin anasıdır. Zaten bilim olsaydı sonunda "loji" olurdu. Fakat zaten "sığ bakış"la inceleyeceğim için sorun teşkil etmiyor.

Şimdi efendim felsefe denen şeyin kendisini irdeleyecek değilim. Sonuçta soyut bir varlıktır kendisi. Onu eleştirsen ne olacak? Yarın bir gün karşına çıkıp "Lan sen benim hakkımda böyle böyle demişsin. Enişteme dövdürcem seni!" diyemeyecek bir şeyi eleştirmek yakışık almaz. O sebepten felsefeciler ve filozoflar üzerinden gideceğim. Gerçi bir filozofun da beni eniştesine dövdürtmekle tehdit edeceğini sanmıyorum ama olsun.
Şimdi efendim öncelikle bu filozoflar ne yapıyorlar? Düşünüyorlar. İşleri güçleri bu! Sanki biz düşünmüyoruz anasını satayım. Ne üzerine düşünüyorlar peki? Yok "Biz varız da, nasıl varız?", yok "Ulan her şey değişiyor gibi", yok "Şu ırmakta acaba kaç kere yıkanılır lan?" gibisinden şeylere kafa yoruyorlar. Bunun kime ne faydası var sayın Evde kendimizciler? Varoluşu düşünüyormuş! A pezevenk, varız işte. Nasıl olduysak olduk. Sanki yeni bir dünya yaratacak nasıl olduğunu bulsa. Biri çıkmış değişim de değişim diye tutturuyor. Bir sen anladın her şeyin değiştiğini. Hayır yıllarca düşünüp bunu bulan adama duyulan saygı nedir ya? Ben asıl bunu anlamıyorum. Ulan hiçbir şey değişmese gün değişiyor. Sorsaydın ben söylerdim, niye onca yordun kafayı?
(Tiplere bak!)



Bunlar, artık devrin el verdiğince, çekiyorlar otu, atıyorlar hapı. Kafa bir dünya olduktan sonra mal mal düşünüyorlar.
- Lan Sokrat! Biz niye varız lan?
- Biz mi? Hahahahahhaha"
- Hahahhahahaahah
- Ehauhuaeuhueu
Diye mal mal gülüyorlar sonra da.

Descartes ne demiş: "Düşünüyorum, öyleyse varım!". Çok afedersin de sayın Descartes,
sıçıyorsun da sen. Sen patır patır boşaltırken dışardakiler gayet anlıyorlar senin var olduğunu. Neden bu kadar düşünmeye anlam yüklüyorsun? Bunların hepsi insani şeyler. Hangimiz yapmıyoruz?

Böyle boş boş konuşan insanlar neden bu kadar saygı görüyor ve hala anılıyor peki? Çünkü kendileri de farkında olduğu için milletin kafasını karıştırıyorlar. Misal Sartre demiş ki "İnsan neyse o değildir, ne değilse odur". Lafı değişime getiriyor o da. Sen şimdi çocuksun ama ilerde adam olacaksın gibisinden bir şeyler söylüyor. Bunu böyle söylerse millet takar mı seni? Kendisi de biliyor takmayacağını o yüzden adam gibi, net bir şekilde söylemiyor düşündüğünü.Ne oluyor böyle olunca? Millet "Ulan anlamadığımza göre çok mühim şeyler söylüyor olmalı" diye düşünüp saygı duyuyor, ekmeğiydi, şarabıydı gıda takviyesi yapıyor. Tıpkı şimdinin sanat filmleri gibi.

Bir kere de çıksınlar işsizlik nasıl çözülür, geçim sıkıntısına nasıl dayanılır, turşu limonla mı yapılır sirkeyle mi, gibi güncel ve gerçekten insanların işine yarayan şeyler düşünsünler. Bu arada dikkatinizi bir şeye çekmek isterim. Son zamanlarda dikkatinizi çeken, dünyaca meşhur olmuş bir filozof var mı? Yok! Olamaz da artık. Çünkü artık antik çağlardaki gibi ekmek elden su gölden geçinemiyorsun. Seve seve çalışacaksın. E insan geçim derdine düştü müydü oturup "Bütün bunlar benim zihnimde mi? O zaman zihnim nerede?" falan diye düşünemiyor. Zamanında buldular beleş meyveyi sebzeyi. Milletin kafasını karıştırıp ekmeğini aldılar. Her türlü hatunu lüleden yediler. Doygunluk olunca birbirlerinin lülelerine göz diktiler. Ooooh, gel keyfim gel. Şimdi yemezler anam! Adamın g.tünden kan alırlar Aristo, kan!

24 yorum:

  1. Çok güzel olmuş! peki David Lynch hakkında ne düşünüyorsunuz Sayın Depik?
    Sığ yorum: ilk defa gülen bir filozof görüyorum (bkz: 3.foto)

    YanıtlaSil
  2. Hoşgeldin sirius, teşekkürler. David Lynch, yapacak bir şey bulamayınca tüketim toplumuna gönderme yapan bir abimizdir. ne gönderdiği meçhuldur yalnız.

    YanıtlaSil
  3. yaşın kaç senin evlat ?

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Politzer kim lan? Bir de Monkey, sen kimsin lan?

    YanıtlaSil
  6. politzer eski turkce de mert cesur demek, bir de kafkasya daglarinda acan bir cicegin adi...

    YanıtlaSil
  7. tabi bunu söylerken birden ciddileştin dimi onkaplan:)

    YanıtlaSil
  8. yalnız, davut vinç bilimsel değil sanatsal bir kişilik olduğundan onu "sanata seviyesiz bakış" programında ele almak lazım...

    YanıtlaSil
  9. ellerinden öper abi o zaman. o senin işin

    YanıtlaSil
  10. matematik bilim değilmi sonunda loji yok

    YanıtlaSil
  11. Felsefeyi, bilime sığ bakış olarak göstererek senin kendine ve tüm evrene sığ bir bakış örneği gösterdiğini düşünüyorum. Daha çok ilk çağ filozoflarını ele almışsın. Bu insanları zamanlarına göre değerlendirmek gerekir. İlk çağ gibi bir isimle adlandırdığımız, bilimdeki gelişmelerden söz edemeyeceğimiz bir çağda, bilimin bugünkü bir çok teorisini sadece akıl yoluyla ortaya koymuş insanları böyle bir dille eleştirmek ne kadar doğru sence? Ayrıca "Bir kere de çıksınlar işsizlik nasıl çözülür, geçim sıkıntısına nasıl dayanılır, turşu limonla mı yapılır sirkeyle mi, gibi güncel ve gerçekten insanların işine yarayan şeyler düşünsünler" demişsin. Sanırım felsefeyi sadece ontolojiden ibaret sanıyorsun. Ahlak felsefesi, toplum felsefesi, din felsefesi, bilim felsefesi gibi önemli felsefe alanlarını hiçe sayıyorsun. Neden günümüzde filozof yok diyorsun. Sence toplumsal meselelerle uğraşan, insanları nasıl olur da daha iyi bir yerde yaşatırım diye kafa patlatan 19. yüzyıl filozofu Marx günümüzde yaşamış olmuyor mu? 19. yüzyılı eğer çok eski olarak görüyorsan 21. yüzyıl filozoflarından Antonio Negri, David Benjamin Kaplan gibi isimlere bakmanı öneririm. Ayrıca unutma ki Stephen Hawking de yalnızca bir bilimadamı değildir...

    YanıtlaSil
  12. beyler toplanın gidiyoruz. kapatıyoruz blogu. bu yorumun üstüne durmam buralarda. bana internet alemi dar bu saatten sonra.

    ulan o değil de, şu yorumu yazabilecek kadar akıllı olduğu sanılan bir insan benim bu yazıyı nasıl ciddiye alır anlamak zor.

    YanıtlaSil
  13. Sadece bir eleştiri.

    YanıtlaSil
  14. (blogda ilk defa ciddiyet takınıyorum)

    Hocam eleştiridir de, söylemek istediğim şu. bir kere zaten başlıktaki "sığ bakış" ibaresi çok şey anlatıyor. ikincisi, tabii takip etmeyen anlamayabilir, evdekendimizin genel tavrı ve ciddiyet derecesi bellidir.

    şimdi... bu ciddiyetle yazılmış yazıya bu denli ciddi bir eleştiri gelirse normalde cevap vermeyiz. neden? çünkü yazı yazarının gerçek düşüncesini yansıtmıyor. gerçekmiş gibi yapıp bunu eleştirilere karşı savunmanın da bir anlamı yok.

    YanıtlaSil
  15. adsız hocam size aynen katılıyorum! felsefe gibi dunyaya bakış açımızı değiştirecek, hayatı anlamlandıran bir bilimin böyle hor görülmesine kesinlikle karşıyım ve bu saçmalığı kaleme alanları kınıyorum!

    YanıtlaSil
  16. yazılanların hepsini okudum. depik sen haksızsın müşfik! (müşfik kelimesi burada yandan yemiş anlamıyla kullanmıştır ve şair dağlara, taşlara, uçan da kuşlara seslenmiştir.)

    YanıtlaSil
  17. biraz daha böyle devam edersek enseye tekmeyi yeriz.
    ne adamlar var yaa. vay arkadaş.

    YanıtlaSil
  18. Kusura bakmayın blogu ilk defa görüyordum. Bu yazıyı bir arkadaşım paylaşmıştı ben de girip okudum sayfada etrafa bakmadan bir eleştiri getirdim. Ciddi olmadığınızı farkedemedim. Çünkü bu yazının çok benzerlerini gayet ciddi olarak yazacak insanlar tanıyorum. İyi yazmalar.

    YanıtlaSil
  19. aslında ciddiydim ben.

    hahahahahaha

    eyvallah hocam. devam edersin inşallah okumaya

    YanıtlaSil