15 Aralık 2009 Salı

Tutamıyorum zamanı

Öncelikle bir saatin çalışma mekanizmasını basitçe anlatayım. Bildiğin akrepli yelkovanlı saat. Şimdi küçük bir motor var, pille çalışıyor. Bu motor saniye çarkını döndürüyor. Bu saniye çarkının dişlilerinin iç içe olduğu bir de dakika çarkı var. Saniye çarkı bir tur döndüğünde bu dakika çarkı 6 derece dönüyor ve bir dakika ilerliyor. Aynı şekilde dakika çarkının da bağlı olduğu daha büyük olan bir saat çarkı var. O da dakika çarkı tam tur atınca otuz derece dönüp bir saat ilerliyor. en baştaki motorun hareketi pille değil de zemberekle de sağlanabilir. Tam olarak doğru değilse de buna benzer bir şekilde çalışıyor.

Dijital saat ise bambaşka. Elektrik enerjisi ile çalışan çipler ekrandaki görüntüyü dğiştire değiştire zamanı gösteriyor.

Bir de bu saatin gösterdiği şeyi, yani zamanı durduranlar var, filmlerde falan yani. Zamanı durdurmanın falan imkansız olduğundan falan bahsetmeyeceğim. Benim taktığım başka bir şey.

Şimdi aga, sevgili yönetmen, arkadaşım filmin konusunda zamanı durdurma var, tamam. Her şeyin durması ama filmin oyuncusunun durmaması nasıl oluyor? Zaman durursa o adam da durur, durduğu için de zamanı tekrar başlatamaz ve öylece kalır her şey. Proton kımıldamaz lan. Belki paralel evrenlerde gerçekten durduran olmuştur da öylece duruyordur her şey. Hadi diyelim sadece zamanı durdurdun ama her şey oynuyor. Saatler neden durur? Ulan o mekanik sisteme zaman diye bir anlam yükleyen biziz. Ne bilsin garibim çarklar, motorlar falan ne için çalıştığını. O tık tık ilerler. Yani demem o ki, zamanı durdurursanız saatleri durdurmayın mal gibi.

Şöyle de bir şey var aslında. Zamanın durması açısından ilk teori daha mantıklı. Her şey kalır durdurulan anda. Hiçbir şey kımıldamaz. Hadi diyelim bir şekilde tekrar zamanı başlatma şansın var. Her şey bir anda duruyor ve sonra devam ediyor. Belki de oluyordur arada. Zamanı gerçekten durduranlar vardır. Fakat tekrar başlayınca aynı andan devam ettiği için anlamıyordur durdurduğunu. Adam sinirden makineyi kıracak ama meğersem makine çalışıyor.

Yok ya, girdin mi çıkamıyorsun böyle meselelere. Rakı masasında sabaha kadar oyalar lan bu adamı. Kenan Doğulu ne güzel şarkı yapmış, "ooh... onla mı uğraşcam lan" diye.

O değil de, yine yardıracam gibi geldi bu olay aklıma geldiğinde. Yazarken "amma da saçma oldu lan" dedim ben de.

2 yorum:

  1. mantıklı düşünmüşsün sen. ben bi film izlesem sonra o filmde zaman durmuş olsa ama saat çalışıyo olsa aa ne salaklar yea onu akıl edememişler eheh falan derdim.. utanıyorum ama gerçek.

    YanıtlaSil
  2. "proton kımıldamaz.." :))

    YanıtlaSil