26 Şubat 2010 Cuma

Buraya bakıyorsunuz... Şimdi gülümseyin...

Bir ara fotoğrafa sardım ben. Hala da içimdedir, bir gün hayvan gibi fotoğraf çekeceğim. Selpak satan çocuk, buruşuk ve güleryüzlü amcalar elimden kaçamayacak. Vereceğim siyah-beyazı, vereceğim ISO'yu.

Zamanında gittim hayvanlar gibi bir fotoğraf makinesi aldım. Dijital de değildi. Canavar gibi bir analog makine. İnternetten falan öğrenip abanıyordum fotoğrafa. Hatta bazen

- Artık hazırım! Fotoğraf çekebilirim...
+ Hayır genç öğrencim, henüz tam olarak hazır değilsin. Biraz daha sabır.
- Daha ne kadar beklemem gerekiyor. Aylardır ne istiyorsan yaptım usta.
+ Sabır genç depik. Unutma ki, ham meyvayı yiyen dağ keçisi, gider yuvasına sıçarmış
- Ooo hayır! Ben fotoğrafçı olamayacağım. Aylardır çalışıyorum hala havada duramıyorum

gibi diyaloglar yaşayıp bunalıma falan girdim. Çünkü filmlerde falan hep öyle oluyordu. Ne zaman birisi ustasından bir şeyler kapıp kahraman olacak, o herif bir türlü sabredemiyor. Hemen olayı kaptığını düşünüyor, ustası olmaz deyince de isyana kaptırıyorlar kendilerini. Dur duraktan anlamıyor pezevenkler.

Fakat bir müddet sonra soğudum. Hayır sayın Evde kendimizciler, öyle hevesim kaçtı değil. Bir sebepten dolayı soğudum. Açıklıyorum:

Bu memlekette br sürü Ara Güler olmamasının da sebebidir bu. Yoksa ne Mehmet Turgut'lar çıkardı anadoludan. Ne zaman bir genç fotoğrafa merak salsın, hele ki bir iki alet edevat edinsin, düğün derneklerde geçerler karşısına "o çeksin, o fotoğrafçı" derler. Bu ortamda anlatamazsın da olayı. "Ya bunun fotoğrafçılıkla alakası yok. Alıyorsun otomatiğe, kadrjı tutur yeter. Benim olayım bu değil. Yaşlı amcalar, teyzeler falan" de diyemezsin o ortamda. Sonra "ne hayvan oldu bu herif, şu ortamda yaptığı şeye bak. Bizi beğenmiyo" falan diye giydirirler arkandan. Haklıdırlar da... Öyle yerde ne bozuyorsun insanları.
(Ortam böyle olaydı iyiydi)

Zaten bizim memlekette o ünlü fotoğrafçı gibi insanlara "Bin tane cıplak adamla gadın bulun bana. Hepsi arkasını dönsün ve yere yatsın. Fotoraf çekecem" desen ya gülerler, ya döverler. O adam da dünyanın en çok mabat gören adamıdır heralde. Ne yapıyorsa o resimleri artık?

12 yorum:

  1. ben düğünümde sana çektirecem resimlerimi

    YanıtlaSil
  2. bak Adsız, kaç seferdir gelip yorum yapıp kaçıyosun. tamam geleyim düğününe de, kim olduğunu bile bilmiyorum. Adsız'ın düğünü hangi salonda diye mi soracağım?

    YanıtlaSil
  3. ya bidostcum, böyle kelimeleri soruyorsun ya şüpheye düşüyorum. bizimle dalga mı geçiyor diye:)
    mabat üzerine oturduğumuz uzvumuza eskiden verilen isimlerden biridir:)

    YanıtlaSil
  4. ahaha yok lan bilmediğimden soruyorum :D

    YanıtlaSil
  5. "bi dost" şaşırtmaya devam ediyordu... dın dın dın

    YanıtlaSil
  6. "ham meyvayı yiyen dağ keçisi, gider yuvasına sıçarmış" done done guluyorum, bu ne buyuk bir bilgeliktir ya depik

    YanıtlaSil
  7. bizim orların özlü bir sözüdür bu. bizim oraların neden pek ünlü olmadığının da kanıtıdır.

    YanıtlaSil
  8. "Yeşil gözlü sokak çocuğu" lazım mı??

    YanıtlaSil
  9. ben konsept olarak mavi gözlülerle çalışıyorrum AOE cim

    YanıtlaSil
  10. olm cok komık ya:D hatta ben bı ara fotorafcılıgın ustune ınternetten "stockphoto.com" gıbı sıtelere foto satıp koseyı donmeyı bıle hayal etmıstım. tabı nelerı hayal etmedık kı.

    YanıtlaSil