3 Ocak 2010 Pazar

Kültür Başkenti Olmak!

Hayırlısıyla 2010'a girdik ülke olarak. Şahsen 2009'u sevmiştim, bitmese iyiydi ama yapacak bir şey yok. Peki, özellikle İstanbullular için, 2010 neden önemli? Çünkü bu sene Avrupa'nın kültür başkentiyiz. Burada vatandaşlara da büyük sorumluluk düşüyor. Her şeyi devletten beklememek lazım. Halk olarak nasıl davranmamız gerektiği konusunda sizlere yardımcı olmaya çalışacağım.

Şimdi efendim, öncelikle evden çıkmadan önce üstümüze başımıza çeki düzen vereceğiz. Evin içinde de öyle "la nasolsa evdeyim, kime ne"cilik yok. Herkes üstüne düşeni yapacak. Bu sene herkes evde en az bir kitap okuyacak. Evden çıkma işine dönelim. Öyle ütüsüz elbiselerle, paspal bir şekilde dışarıya çıkmak yok. Ayrıyeten fular zorunlu. Yanımıza mutlaka bir dergi, bir kitap, bir şey alıyoruz bu sene boyunca. Metroda, otobüste, bunların çiftleşmesinden doğan metrobüste, parklarda, kafelerde boş durmuyoruz, bir şeyler okuyoruz veya hiç olmadı okuyor gibi yapıp resimlere bakıyoruz.

Artık kahvelerde banal banal futbol konuşmak yok. Bu sene boyunca okuduğumuz kitapları, izlediğimiz filmleri ve tiyatro oyunlarını birbirimize anlatıyoruz. Öyle kağıt oynamak falan yok, en fazla briç. Tavla yerine de satranç.
(bu sene olay bu)

Herkes ayda en az bir kere biletli bir olaya gidecek. Sinema olur, tiyatro olur, konser olur, maç olmaz. Zaten bu sene sinemada gişe filmi de yasak. Sanata abanıyoruz. Recep İvedik 3'ün bir sene ertelenmesi için görüşmeler devam ediyor. Devlet de bu konuda yardımcı olacak bizlere. Tiyatro biletleri ucuzlayacak. 3 alana 5 bedava gibi kampanyalar yapacak. Resim galerilerine girişler sene boyunca ücretsiz. İsteyene bir tabloya beş dakika bakıp "hımmm" deme dersi verilecek. Karate kursları falan komple bale kursu oldu bu sene. Geçen sene kolbastıya verilen destek bu sene aynen vals ve tangoya verilecek.

Sene boyunca müzeye gitmeyene zabıtalar dalacak. Halk pazarlarında satıcılar arya şeklinde bağıracak. Otantik olur diye uzunhavaya da izin var. Mankenlere albüm yapmak bu sene yasak. Klasik müziğe devlet teşviği uygulanacak. Serdar Ortaç ve Demet Akalın bir sene Las Vegas'a tatile gönderilecek. Tüm masraflar İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden. Kabul etmezlerse ısrar edilecek.

Bu millet bu sene kültüre doyacak arkadaş!

5 yorum:

  1. "Halk pazarlarında satıcılar arya şeklinde bağıracak" demek.. ee bu şahane (:

    YanıtlaSil
  2. abi biz de "samsunsporlular cay ocagi" olarak uzerimize dusen hazirliklari yapiyoruz, arkadaslar biraz ayak diriyorlar ama ikna edicem hepsini. "at yarisi da bir sanatsal faaliyet midir" onu tartisiyoruz su an...

    YanıtlaSil
  3. abi izlerken hayvan gibi "kop da gel oğlum" falan diye bağırmazsan sanata girer. kendilerini tutup bağırmayacaklarsa oynasınlar, izlesinler.

    YanıtlaSil
  4. Sanati "ruhun ve bedenin sinirlarina hayran kalmak" seklinde ele aldigimizda, kultur seysi konseptini bozmadan futbol da izleyebiliyoruz aslen. Spor da bir nevi sanat degil midir? (Cumle icinde kullanalim: Siir gibi gol)

    YanıtlaSil