12 Temmuz 2009 Pazar

Reel ekonomi 006: Mahalle Bakkalı

Evet Evde Kendimizciler! Yaklaşık 2 aylık bir aradan sonra bir Reel ekonomi köşesiyle daha birlikteyiz. Bu uzun aranın sebebi ise tünelin sonunda gördüğümüz ışığın ne olduğunu anlayamamamızdı. Kemal vardı yanımda, ona sordum. Dedim "Kemal o ışık ne lan?". "Abi ya tünelin sonu, ya da karşıdan tır geliyo... Gaç lan gaç!" diye bağırınca kendimi yolun kenarına zor attım.

Bunun üzerine deynekçileri araştırayım dedim. Çok iyi organize olmuşlar, araştıramadım. Kankam Mahfi Eğilmez'e sordum "sen araştırabildin mi lan, Mahvi?" diye. Trip attı bu "Mahfi ulan Mahfi, mahvi değil!" falan dedi. "Tamam Mahpi, ne kızıyon?" dedimse de dinlemedi, gitti.

Bunun üzerine bakkalları araştırdım. Forbes dergisinin yaptığı araştırmaya göre bakkallar çok kazıkçıymış. Forbes'u bu lakayıt tavrından dolayı kınıyoruz. Merkez Bankası'nın verilerine göre 2008 yılında bakkalların %12'si kepenk kapatmış. Sektördeki daralma IMF'ye göre %34,6. Buna sebep olarak ise 2008 hayvani krizi ve bu krize karşı süper indirimler yapan süpermarketler gösterilmiş. Uyanık bakkallar bile malları bu süpermarketlerden alıp satıyorlarmış. Aslında hak etmiş bu bakkallar da, neyse...

İlk röportajımızı sektörün deneyimli isimlerinden Mustafa Gürlek ile yaptık. Mustafa Bey "2009 çok zor bir yıl oluyor. ilk ve ikinci çeyreklerde çok zorlandık. Ayakta kalmak için eleman çıkarmak zorunda bile kaldık. Ben mesela, bizim Hayri'yi kovdum. Gitmiş berber Şükrü'nün yanına girmiş. Millet saçını kestirecek mecbur, onlara kriz yok" diye konuştu.





Necmi Pirinççi ise "Amerika'daki mortgage faizlerinin artması bizi de çok etkiledi tabii. Kâr marjımızı çok düşürdük. Gayri Safi Milli Hasıla'dan aldığımız pay da çok azaldı. Ayrıyeten makro boyutta düşünürsek, ülkemizin kredibilite notu da etkilendi bu durumdan. Bu da parite ve arbitraj değerlerini çok kötü etkiledi" diye konuştu. "Ezberleyemedin de mi lan?" dedik, "Abi bi günde anca bu kadar oldu" dedi.




Son olarak Veresiye Satan ve amcaoğlu Peşin Satan'a sorduk. Veresiye Satan konuşmak istemedi. Peşin Satan ise mikrofonlarımıza "İsteme benden veresiye, dost kalalım ölesiye" diye konuştu.

3 yorum:

  1. Elektronik tartı geldi Mert'lik bozuldu.
    Kefeli tartıdır ekonominin bel kemiği.
    Hatta topuzlu kantar.

    YanıtlaSil
  2. bencer yazar kasa mahvetti ortalığı.
    yazmayanı iyiydi...

    YanıtlaSil
  3. amanın veresiye satan peşin satanın amcaoğlu'muymuş? çok şaşırdım yaa

    YanıtlaSil