23 Nisan 2009 Perşembe

Reel ekonomi 004: "Sileyim mi abi?"

Uzun süren araştırmalarımızın sonunda yine bir "Reel ekonomi" yazısıyla karşınızdayım efendim. Ekonominin sokaktaki yansımalarıyla karşınızdayım yine. Bugünkü konumuz ise kırmızı ışıklarda arabalarımıza bir gelin arabasıymışcasına atlayan cam siliciler.

2008 ekonomik krizi her sektör gibi silicileri de etkilemiş. Capital dergisinin ayrıntılı araştırmasında sektörde 2008 yılında, 2007 ye göre, değişen pek de bir şey olmamış. Konuyu Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu "Standart&Poor's"a sorduğumuzda "Arkadaşım, biz kredi derecelendirme kuruluşuyuz. Misal Türkiye'nin notu BB den BB-'ye döndü bu ay. Sizin sorduğunuz konunun bizimle alakası yok." cevabını aldık. "Abi ekonomist adamlarsınız, hiç olmazsa biraz anlarsınız" diye ısrar ettiysek de durum değişmedi, Türkiye'nin kredi notunu CB ye düşürdüler. Dünya Bankası'nın verilerine göre ise sektörde istihdam oranında artış, kâr marjında büyük bir düşüş var.

Ekonominin patronlarından sonra sektörün gerçek kahramanlarıyla incelememize devam edelim. Edelim etmesine de, açıkcası nedenini anlamadığımız bir şekilde, çok fazla yetkin isimle görüşemedik bu konuda. Çok fazla konuşmak istemediler bizimle. Sektörde yeni ama umut vaadeden isimlerden Erhan Çakar mikrofonlarımıza şöyle konuştu: "Geçtiğimiz yıllara oranla kâr marjımız gerçekten çok daraldı ama bunu daha çok çalışarak telafi etmeye çalışıyoruz. Amerika'daki mortgage faizlerinin düşmesi bizim işlerde de bir dalgalanma yarattı. Elin gâvurunun ev faizi bizi niye etkiliyor, anlamıyorum amunagoyun"

Sektöre yeni giriş yapan ve farklı tarzıyla göze çarpan Şeyda Güvenci ise "Sektörde bir daralma gördüm ve bir yenilik getirerek bu daralmanın aşılacağını düşündüm ve hızlı bir giriş yaptım. Arabaların üzerine atlamak yerine kibarca hizmet isteyip istemedikleri soruyorum. Kıyafetlerim temiz ve düzgün, mutlaka önlük ve eldiven kullanıyorum. Tecrübesizliğime rağmen başarılıyım diyebilirim. 3 kere falan arabaya alınıp kuytu yerlere götürüldüm." diye konuştu. Şeyda hanımı çok uyandırmadan yanından uzaklaştık.

Ağzından zar zor laf aldığımız, fotoğraflarının çekilmesine ise izin vermeyen bazı tecrübeli isimler, 2009 yılının 4. çeyreğine kadar bir hareketlenme beklemediklerini belirttiler. Bu durumdaki tavsiyeleri mevcut durumu ve yerlerini korumak üzerine.

Bir Reel ekonomi yazısı ile daha karşınızdaydık. Ben depik, ışıklardan bildirdim...

(fotoğraflar: Ara Güler)

1 yorum: