31 Ağustos 2010 Salı

Nasrettin Hoca'daki inanılmaz mantık hatası

Bize yıllardır "Nasrettin Hoca şöyle hazır cevaptı. Nasrettin'in soktuğu lafın altından kimse kalkamazdı. Naso çok iyi adam, tanısan çok seversin" falan diye övdüler de övdüler adamı. Ben zerre sevmedim, saygı da göstermedim kendisine. Adam sırf "Bana şöyle desinler, ben de 'tak!' yapıştırayım cevabı" diye evde kurup kurup dışarı çıkmış yıllardır. Her şeyi yapmacık, kurulmuş bir kere. Neyine saygı göstereyim?

Adam sırf "Eşeğe ters binmişsin" desinler diye eşeğe ters binip köyün meydanına gidiyor. Eminim etrafına bakınıyordur o sırada, birisi gelsin de lafı söylesin diye. Zaten eminim kimse de sallamıyordur bu adamı. Yirmi kişi görüp geçer, yirmibirincisi sorar kesin soruyu. O da köyde pek sevilmeyen bir adamdır kesin.Tüm hikayelerine bakın. Hepsinde bir yapmacıklık, bir içten pazarlık, bir kurmacalık almış gidiyor. Benim şimdi anlatacağım ise hocanın göle maya çalması. Neymiş efendim? Hoca göle maya çalıyormuş. Ordan geçen adamın biri, ki kesin aynı gerizekalı bu, demiş ki "Hoca neettin? hiç göl maya tutar mı?". Hoca bu, durur mu? Yapıştırmış cevabı "Ya tutarsa?".

Hahahaahaha. Çok komik değil mi? Biz şimdi Hoca'yı takdir edeceğiz. Hadi ordan! Ya tutarsaymış. Ulan tutarsa koskoca göl yoğurt olacak be! Sıcakta iki güne kalmaz önce ekşiyecek, sonra leş gibi kokacak. Hadi seferberlik ilan edip bozulmadan tükettin diyelim koca yoğurdu. Göl gitti o ne olacak? Millet su bulamıyor, adam koca gölü yoğurt yapacak. İçinde onca canlı ölecek. Koskoca bir ekosistem ortadan kaybolacak. Gölün suyunu içen bir sürü hayvan susuzluk çekecek. Bu böyle gider. Biz hala "Hahaha. lan ne koymuş lafı"diyelim.

Bu sadece bir örnekti. Bunun gibi her hikayesi mantık hatası dolu. Kendisine itibar etmeyelim efendim. Çocuklarımıza anlatmayalım. Sonra herkes sırf lafı koymak için saçma sapan işler içine girecek. Komşunun malını alıp geri vermeyecek, daldan düşecek, arabayı ters sürmeye çalışacak falan filan.

18 yorum:

  1. zaten nemrut herifin tekiymiş. muhabbet olsun diye "baklava gidiyor hacı" diyen adama "bana ne" demek de nedir? pis adam. seni adam yerine koyanda zaten kabahat.

    YanıtlaSil
  2. ciddi anlamda aydınlandım ve ışık saçıyorum şu anda.

    YanıtlaSil
  3. ilkokul yıllarını ve zorunlu gülmemiz gereken şeyleri anımsatıyor bana da. sanki gülünmesi gereken birşey var ve ben anlayamıyormuşum gibiydi.

    YanıtlaSil
  4. somebody else is lover

    YanıtlaSil
  5. bu kanıya ancak bu yazıyı yazan gerizekalı varabilirdi

    YanıtlaSil
  6. peki bu karıya kim varabilir?

    YanıtlaSil
  7. Öncelikle sen tam bi odunsun. daha Nasreddin Hoca nın kım oldugunu bilmiyosun. Nasreddin Hoca Anadolu insanıdır. Bu hikayelerin çoğu Nasreddin Hocanın başına gelmemiş Anadolu İnsanının başına gelmiştir. yani hikayelerin çoğu Anadolu insanının başına gelmiş bunu Nasreddin Hoca'nın dilinden anlatmıştır ve Geçmişle bugun bir değil geçmişte Nasreddin Hoca'nın fıkraları komik bulunurken şimdi yaptğınız belden aşağı komık bulunuyor. siz Nasreddin Hoca'nın açıklarına değil Halkın ne oldguna bakın önce...

    YanıtlaSil
  8. doğrusun Mert CAN.

    YanıtlaSil
  9. ulan ne denyolar blog açıp yazı yazıyor. bide altında iki üç denyodan itibar görüyor. ne günlere kaldık

    YanıtlaSil
  10. harbiden de ne salaklar var dikkat çekmek için yazı yazan.

    YanıtlaSil
  11. doğru söylüyon adsız

    YanıtlaSil
  12. Nasreddin Hoca Celaleddin Rumi gibi önemli bir mistik ozan ve filozofun eğitimini almış ve Türk kültüründe mizahın önemini vurgulamak için öncü olarak kullanılmış bir halk karakteridir.Onun hikayelerinde ve yaptıklarında değil ama bu yazıda bir önemli bir şeyi eleştireyim bir noktaya öyle bir yaklaşayım ki dikkat çekeyim herkes "vayyy ne zeki çocuk, doğru lan" gibi tepkiler versin ve ben popülizmin pohpohladığı kompleksli insanlardan olayım.Lütfen dikkat çekmek için böyle saçma çabalara girişip karalama kampanyaları düzenlemeye çalışmayalım..

    YanıtlaSil
  13. ulan bayadır sesimi çıkarmıyorum ama ne mallar var memlekette be. depik olarak ilk defa yorum yapanlara küfür edeceğim şimdi. adsız olarak girip benim yaıma laf edenlerin hepsinin anasını sikeyim. mal mıknatısı olduk amına koyum ya.

    YanıtlaSil
  14. hırsımı alamadım amına koyum. siktirin gidin kız blogu okuyun lan anası sikişmişler. anadolu insanıymış, celalettin rumi'den ders almışmış. bir siz biliyonuz amına koyum. lan gelmişler bir de ciddi ciddi yorum yapıyolar. hey allaam ya. pucca okuyun lan siz.

    YanıtlaSil
  15. embesilin tam tanımı: depik

    YanıtlaSil
  16. siktir git lan sen de lass mıdır nedir.

    YanıtlaSil
  17. nasreddin hoca sivrihisar(eskişehir) den konya akşehire göç ederken oradaki ahaliye sırt dönmemek için eşşeğe ters binmiştir. eşşeğe altın semer vursan eşşek yine eşşektir ve 'depik' atar !

    YanıtlaSil
  18. lan siktir git. svrihisara mı gidiyon eskişehire mi gidiyon. siktir git. kelime oyunu yapıyo bi de

    YanıtlaSil