20 Ocak 2010 Çarşamba

Hissedilen sıcaklık

Bu ablanın hissettiği sıcaklık değil konumuz.

Devlet Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden bir arkadaşımla oturuyoruz geçen. Obama'ydı, yüksek vergi oranlarıydı derken konu hava durumlarına geldi. Biraz da alkol var bünyelerde. Dedim "Hacı! Nedir bu hissedilen sıcaklık olayı? Nasıl ölçüyonuz la bunu? Ölçü aletlerinin duyguları mı var yohusam?".
Heh işte! Konumuz bu

Bu salak, alkolün de etkisiyle heralde, yanlış anladı beni. Veya dalga geçti de ben anlamadım alkolün etkisiyle. "Olum hani annanenin evine gidersin, bi sıcaklık hissedersin, mutlu olursun falan. Onu mu diyon?" dedi.

"La yok! siz diyonuz ya 'İstanbul'da hava 30 derece. Hissedilen sıcaklık, nemin de etkisiyle, 38 derece olacak' falan diye. Onu soruyom" diye açıklamamla başladı anlatmaya:

"Abi bizim eski genel müdür bir gün İstanbul'a gitmiş. Çok terliyormuş. Sıcaklığa bakmışlar 32 derece. Geri dönmüş Ankara'ya. Bi bakmış orda da hava 32 derece ama İstanbul'daki gibi terlemiyo. Demiş 'Nası oluyo bu?'. Bir iki mühendis nemden olduğunu söylemiş. Hatta 'sıcak değil de, nem fena yapıyo' demişler. Bunu nası ölçeriz diye düşünürken birinin aklına gelmiş. Belli sıcaklık ve nem oranlarında bizim o eski genel müdürün terleme miktarını ölçmüşler ve bir tablo çıkarmışlar. 'Şu derecede şu kadar nem olursa, normal nem oranında 38 derece sıcaklıktaki kadar terliyo, o zaman hissedien sıcaklık budur!' demişler. Böyle hesaplanıyo işte."

"Zaten başka türlü nası ölçecen?" dedim ben de.

1 yorum: